Skutečně musíme používat veškeré technologie google ?

Dnešní článek je tak trochu povzdechem nad tím, kam dnešní technologie (především webová) došla a nadále směřuje.
Pokud tedy máte raději články technického zaměření, tento můžete s klidným svědomím přeskočit.

Dnes – 1.1.2019 je mimo jiné Nový rok, což je vcelku slavný svátek, který se slaví téměř ve všech zemích světa. Dnes přestalo fungovat spojení s úložištěm písem od společnosti google, hostované na https://fonts.googleapis.com.

Celý tento problém se projevuje tak, že při načítání stránky, která používá písma zde hostovaná, se celé spojení na několik desítek vteřin zdrží. Toto zpoždění je možné zachytit pomocí vývojářských nástrojů.

Rychlost načítání externích součástí webu

Z detailu obrázku jasně vyplývá, že nejdříve trvá zhruba 30s, následující pokus o navázání spojení trvá rovněž dalších zhruba 30s

Vlastní nefunkčnost externího zdroje není až tolik překvapující. Mnohem horší je to, že jakmile přestane fungovat jedna doména – tedy konkrétně fonts.googleapis.com, dojde k výpadkům celé řady webových prezentací.

Osobně jsem se rozhodl projít všechny weby, které spravuji a zjistit, v jakém jsou stavu. Jsem teď ve stavu, kdy ani nevím, jak interpretovat výsledek – zda jsem nebo nejsem překvapen.

Všechny weby jsou postaveny na platformě wordpress. Všechny weby používají šablony, které jsou volně dostupné, některé z nich jsou částečně upraveny, některé jsou prakticky beze změn.

Ze všech navštívených webů, nefungoval a stále nefunguje ani jeden, což vlastně není ani překvapující, neboť všechny používají písma od google.

Překvapilo mě to, že některé šablony nabízí volbu, zda používat písma od google, případně s dalším výběrem – rodina písma apod.

Některé šablony na toto ovšem naprosto rezignují a změna písma je možná pouze editací zdrojových kódů.

Jediné možné a rovněž finální řešení vidím v tom, že všechny šablony upravím, případně nastavím tak, aby používaly písma, která jsou (budou) dostupná na daném hostingu. Jedině tak bude možné zaručit, že web bude vždy kompletně funkční.


Posted

in

by