Cubieboard8

Cubieboard 8

Sdružení CubieTech nedávno oznámilo vydání nového jednodeskového počítače. Ponese jméno Cubieboard 8, bude založen na nejvýkonnější platformě od Allwinner UltraOcta A80. Podle dostupných informací nebude tento jednodeskový počítač zaměřený na vývoj, ale spíše jako náhrada dnes komerčně používaných pracovních stanic.

Procesor UltraOcta A80 na kterém je celá deska založena je osmi jádrový s maximálním taktem 2GHz a podporuje DDR3 paměť až do velikosti 8GB. O zobrazování grafiky se stará 64 jádrová PowerVR G6230 s nativní podporou 4K videa a se zabudovanou podporou kodeků H.264 a H.265. Procesor dále disponuje řadou periferií – 2xUSB3.0, Ethernet a 4x SD/MMC sloty a až 7xUART.

Není ještě zcela jasně řečeno, které porty budou skutečně osazeny, ale podle předběžně uvolněných obrázků se lze domnívat, že to budou 1xVGA, 1xHDMI, 1x Gigabit Ethernet, 4xUSB, Audio konetktory a USB OTG.

Přímé připojení přes rozhraní SATA není procesorem podporováno. Pokud toto výrobce nějakým způsobem vyřeší, bude se jistě jednat o zajímavou konkurenci dnešním pracovním stanicím, které narozdíl od této desky jsou velké, hlučné a mají daleko větší spotřebu elektrické energie.

http://cubieboard.org/2014/05/04/cubietech-will-promote-a80-high-performance-mini-pc/

http://www.allwinnertech.com/en/clq/processora/A80.html

http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=MTEzNjA


Posted

in

by