Hlavička obrázek BASH

Úvod do BASHe

Téměř každý uživatel je někdy postaven před situaci, kdy potřebuje například přejmenovat všechny soubory ve složce podle nějakého schématu. Jedna z možností určitě je přejmenovat soubory ručně jeden po druhém, tento přístup ale může být velmi zdlouhavý v závislosti na počtu souborů. Druhá z možností a samozřejmě ta lepší je napsat jednoduchý skript, který se o přejmenování postará „sám“.

V linuxu se tyto skripty píší tak, jako kdyby se jednotlivé příkazy psaly přímo do konzole. Pokud například chceme zkopírovat soubor, ve skriptu to provedeme stejně jako v terminálu.

cp ~/soubor.txt ~/Dokumenty/soubor.txt

Skript je pak pouze sekvence takových příkazů zapsaná v textovém souboru a zpracovaná interpretr. Interpreter je právě zmiňovaný BASH. Fakt, že se má soubor zpracovat tímto interpretrem se musí vždy specifikovat na už na první řádce skriptu a specifickou formou. Pro použití BASHe je nutné na první řádce skriptu zapsat následující řetězec. Cesta /bin/bash ukazuje právě na interpretr.

#!/bin/bash

Pokud budete chtít tento skript vyzkoušet, bude potřeba do textového editoru zkopírovat tyto dva příkazy a uložit. Na jméně souboru příliš nezáleží, ale neměl by v názvu obsahovat mezery a jiné zvláštní znaky, navíc by měl mít koncovku .sh. Samotný textový soubor nelze spustit, je potřeba mu nejdříve přidělit práva na spuštění. To se provede následujícím příkazem:

chmod a+x skript.sh

Skript už je připravený, má práva na spuštění a nyní už zbývá jenom skript spustit.

./script.sh

Aby skript něco udělal, je ještě potřeba v domovském adresáři vytvořit soubor s názvem soubor.txt a libovolným obsahem. Po spuštění skriptu se pak soubor.txt zkopíruje do složky Dokumenty.

V případě, že by nastal nějaký problém při spouštění/tvorbě skriptu využijte kontaktní formulář níže.


Posted

in

by

Tags: