Hlavičkový obrázek pro články C/C++

Programování v C – Než začneme

Ještě než se ponoříme do vlastního programování, bude potřeba nějakým způsobem nastavit počítač, aby nám dovolil překládat a spouštět naše programy. Níže budu popisovat, jak postupovat v prostředí linux, ve windows budou některé kroky jistě podobné.

Pro psaní programů je zapotřebí nějaký textový editor potažmo IDE (integrated development environment). Možná se vám to bude zdát zvláštní, ale pro začátek bych doporučil používat nějaký jednoduchý textový editor, vyhnete se tak nepříjemnostem při instalaci a naučíte se mnohem více. Až se bezpečně naučíte programovat v textovém editoru, tak už snadno přejdete k pohodlnějšímu IDE.

Pro překlad programů z textu do počítačem spustitelné aplikace se používá kompilátor. Jak možná tušíte, větší projekty se nepíší pouze do jednoho zdrojového souboru, ale dělí se na určité (logicky související) části. Tyto části je pak potřeba spojit dohromady a k tomu slouží tzv. linker.

Jedním z nejrozšířenějších kompilátorů je gcc (potažmo g++). Ve standardní linuxové distribuci by kompilátor už měl být nainstalovaný. Pokud není, je potřeba nainstalovat balík gcc-4.7. Vlastní kompilace se pak provede následujícím příkazem.

gcc -c soubor.c

Pokud je správně nastavené prostředí, vznikne nový (objektový) soubor s názvem soubor.o. Pokud by se tímto příkazem přeložily všechny soubory v projektu, bylo by je možné dalším příkazem spojit (slinkovat) do spustitelné aplikace. Takto zkompilovanou a slinkovanou aplikaci je pak možné (po přidání práv) spustit.

gcc soubor1.o soubor2.o -o aplikace
chmod +x aplikace
./aplikace

Po dnešním díle už byste měli mít základní pojetí o tom, co je potřeba udělat (mimo vlastního programování) pro to, aby jste mohli spustit vaší novou aplikaci. V dalším díle už si ukážeme, jak napsat základní aplikaci.


Posted

in

,

by