Google logo

Návrat rapgenius do Google vyhledávání

V relativně nedávné době vývojáři vyhledávacího engine Google.com nechali odstranit velkou část zpětných odkazů vedoucích z katalogových webů. Ve zkratce jde o odkazy, které vedou web z jiného webu a tyto dva weby vzájemně nemají ani zdánlivě společný kontext. O této problematice se můžete dozvědět více přímo od Google.

Podobný osud postihl i webovou stránku věnující se rapové hudbě rapgenius.com. Celý příběh, proč a jak dostali ban od vyhledávacích nástrojů Google si můžete přečíst na jejich blogu. Z jejich zápisu vyplývá, že ze začátku propagace webové stránky se snažili vyhledávat stránky s podobnou tématikou. Budovali si tak relevantní zpětné odkazy, za které Google nepenalizuje. Později se tato snaha ale zvrhla až na takovou úroveň, že pouze slepě přidávali (vyměňovali) odkazy se všemi možnými weby. Došlo proto k tomu, že vybudovali ještě větší síť irelevantních zpětných odkazů a proto také byli zabanovaní.

Aby se dostali zpět do vyhledávacích indexů Google, postupovali podle oficiálního návodu. Návod je jednoduchý a obsahuje pouze 4 kroky.

  1. Stáhnout seznam všech indexovaných zpětných odkazů
  2. Vyhledat v seznamu všechny zpětné odkazy, které nejsou relevantní k vaší stránce
  3. Požádat web, který je irelevantní a  odkazuje na vás, aby odkazovat přestal. Pokud není možné kontaktovat odkazovatele, je možné se manuálně distancovat od zpětného odkazu. Více informací v oficiálním návodu.
  4. Požádat o znovu zkontrolování webu

Výše zmíněný web rapgenius.com provedl přesně tyto 4 kroky. Navíc vzhledem k tomu, že zpětných odkazů měl zhruba 178 000, napsali si jednoduchou aplikaci v Ruby, kterou poté distribuovaně spustili a která označila irelevantní odkazy. Aplikace je dostupná z jejich githubu. Po odstranění zpětných odkazů už stačilo jenom požádat o znovu zařazení webu do indexu Google.


Posted

in

by

Tags: