Linuxové násroje hlavičkový obrázek

Linuxové nástroje – úvod

Standardní distribuce přichází s celou řadou šikovných nástrojů a na některé z nich se podíváme v následujícím seriálu.

Linux který máte nainstalovaný na svém počítači se skládá z linuxového jádra a balíku nástrojů/aplikací uložených na souborovém systému. Téměř všechny nástroje jsou uložené ve standardních cestách, nebo-li cestách uvedených v proměnné PATH. Obsah této proměnné si můžeme nechat vypsat a tím zjistit, kde náš systém hledá tyto nástroje.

$ echo $PATH
/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/sbin:/bin:/usr/games:/usr/local/games:/usr/lib/jvm/java-7-oracle/bin:/usr/lib/jvm/java-7-oracle/db/bin:/usr/lib/jvm/java-7-oracle/jre/bin

Pokud byste chtěli dělat nějaké úpravy ve standardních cestách, mějte na paměti, že systém použije vždy první shodu.Pokud byste měli například javu i ve verzi 6 a ta by byla v cestě uvedena dříve, pak by celý systém používal starší verzi javy.

Na druhou stranu právě z toho důvodu jsou v cestě uvedeny nejdříve adresy /usr/local/(s)bin před přímými cestami do /(s)bin. V cestě /usr/local/ by uživatel měl shromažďovat své lokálně instalované nástroje. Ke zjištění celé cesty, kde se nachází příkaz, který chcete vykonat slouží příkaz which.

$ which bash
/bin/bash

Pokud vypíšete obsah některého z adresářů v cestě, tak zjistíte jaké příkazy můžete v terminálu vykonat.

Závěrem jenom zvýrazním některé z nástrojů, kterým budou věnovány následující díly. Archivační nástroje jako: bzip2, gzip a tar, nástroje pro práci s daty: cp, dd, mv, rm.


Posted

in

by

Tags: