Dálkově ovládané auto

Ruský startup projekt http://virt2real.com představil jejich nový projekt, dálkově ovládané auto, s příznačným názvem „Bond car“. V tomto projektu se nechali inspirovat několika scénami z bondovky Zítřek nikdy neumírá a vyvinuli vlastní dálkově ovládané auto.

Uživatel auto ovládá na dálku pomocí tabletu, v tomto případě iPad, ale určitě by se ovládací aplikace dala portovat i na Android tablety. Ovládací příkazy se přes WiFi, která zaručí i dostatečnou vzdálenost, přenáší do ovládacího počítače vlastní výroby.

Ovládací jednotka je postavena na mikrokontroléru DaVinci TMS320DM365, který je multimediálně velmi štědře vybaven. Na desce podle oficiálních informací běží linux 2.6.32.17. Základní deska disponuje následujícími periferiemi:

  • akcelerátor videa 720p
  • 10/100Mbps ethernet port, 54Mbps wifi
  • vstup pro kameru

Výstupy z ovládacího počítače jsou pak připojeny na jednotlivé motory, které oládají dané části automobilu. Plyn, brzdu, řadící páku (auto je automat), volant. S autem se jim podařilo vyjet z garáže a pak i projet po ulici, dokonce se jim poté podařilo auto i zacouvat do garáže, nicméně k dokonalosti ještě chybí velký kus vývoje.

Ovládací jednotku je možné zakoupit na stránkách projektu, za $119 dostanete desku s wifi a kameru. Ovládací jednotka určitě půjde použít i k jiným projektům, než k ovládání auta.


Posted

in

by

Tags: