Novena notebook

Novena – open notebook

Po více než roce vývoje se vývojářům podařilo dokončit zcela nový projekt open source notebooku. Cílem projektu není navrhnout a začít masově vyrábět notebooky, ale přinést novou vývojovou platformu.

Na počátku projektu si autoři stanovili několik zásadních a několik podružných cílů. Zásadními cíly bylo vytvoření notebooku, ve kterém bude veškerý software open source, bude mít dostatek výkonu nejen pro bežné používání a bude schopný zobrazovat na displeji s vysokým rozlišením.

Podružnými cíly, které jsou ale mnohem zajímavější bylo zabudování FPGA na základní desku, integrování více ethernet portů a vyvedení I/O portů, které bude uživatel moci využívat.

Většiny cílů bylo dosaženo a výsledný notebook obsahuje čtyřjádrový mikroprocesor Freescale iMX6 CPU, ve kterém je integrován i zobrazovací čip. Na desku se podařilo implementovat i zmiňované FPGA Spartan 6 LX45 FPGA. O zobrazování se stará 13-ti palcový LCD monitor s rozlišením 2560×1700. Notebook má navíc přes SATA rozhraní připojený SSD disk.

Na nějaké větší testy si ale budeme muset ještě chvíli počkat.


Posted

in

by

Tags: